Blogginlägg!

12. jun, 2015

Inför kvällens match var BoIs brandskattat på spelare då 3-4 kilalr var på studentbal, tur att BoIS har en bred trupp och trots detta kunde mönstra en starkt uppställning för att försöka rubba Alet IK. Att matchen skulle få den utveckling och avslut den fick kunde jag efter de första 20 minuterna inte i min vildaste fantasi föreställa mig.

Alet dominans första 20 min.

Under de inledande första 20 minuterna drev Alet upp ett bra bolltempo och var aggressiva i sin press mot BoIS. När BoIs spelarna fick bollen hade de genast en Alet spelare där som stressade och vann tillbaka bollen, BoIS var ibland bara 3.a på bollarna i duellerna och de annars så säkra duellspelarna Abbe och Johan vann inte de hellre sina dueller. Alet lyckades gång på gång slå djupa skärande bollar mellan BoIS YB och IB som BoIs inte hittade något motmedel mot.  Man radade upp farliga hörnor och det var bara en tidsfråga innan bollen skulle sitta i bakom Daniel.  Och mycket välförtjänt tog Alet ledningen med 0-1 i 21 min.

 

1-1 från ingenstans.

Alet fortsatte efter 0-1 trumma på och man satt och väntade på 0-2 och som från ingenstans helt plötsligt stod det 1-1 när Jesper Öhrn blir frispelade i ett snyggt anfall och sätter kvitteringen behärskat vid stolpen. Logiskt, nej inte det minsta och nog såg Alet spelarna lite konfunderade ut i detta läget. BoIs fick lite energi av sitt mål och kunde jämna ut spelet lite grand utan att för den delen skapa några heta chanser och övertag. Men så i 35 min vinner man bollen på mitten, som hamnar hos Isse på kanten och han slår in den till Oscar N som kan sträcka ut och peta in 2-1. Nu blev Alet spelarna än mer fundersamma och när BoIS fick en hörna i 44 min som man i det längsta drog ut på för att gå till vila med en 2-1 ledning. När Jim väl slog in bollen , dyker Jesper Öhrn upp vid bakre stolpen och kan med en klockren pannträff sätta 3-1 precis innan halvtidsvilan. Lite psyskiskt knäckande för Alet spelarna, man hade dominerat totalt spelmässigt men ett nästan 100% effektivt BoIS hade gjort 3 mål på nästan lika många chanser. 

2.a halvlek inleds bra.

I 2.a halvleks första 10 min startade BoIs bättre än i inledningen av 1.a halvlek, man klev upp på Alet spelarna, och gav de inte samma utrymme som i första halvlek. När sedan BoIS efter 10 min i 2.a får en hörna som Erik Linberg slår in på en bredsides volley rakt upp i nättaket, trodde jag faktiskt att detta hämtar inte Alet in. Men Alet fortsatte ligga på och i 59 min fick Daniel göra en dubbelräddning när en Alet spelare kom fri. Sedan hade BoIs ett bra läge när Johan kunde måtta ett inlägg mot Abbe som med en språngnick fick bollen tätt utanför.

BoIS orkade inte stå emot 20 minuter Alet forcering. 

Alet åt sig mer och mer tillbaka i matchen och i takt med att flera BoIS spelare blev trötta tog man över mer och mer. I matchens 67 min fick man en frispark  vid kanten ca 5-10 m från straffområdslinjen. Bollen skruvade snyggt i mål i Daniels bortre gavel och där jag satt tyckte jag inte den såg otagbar ut. Efter matchen förklarade Daniel att han störts av den lågt stående solen från det håll bollen kom ifrån och han hade inte upptäckt bollen förän det var försent. Det märktes på Alet att de fick energi av målet, med drygt 20 min kvar och ett allt tröttare BoIS lag fortsatte man pressa tillbaka BoIS och skapade hela tiden farliga chanser. Man hade i princip haft ett kompakt tryck mot BoIS målet från 65 min och i 72 minuten kom så reduceringen till 4-3 vilket gav ytterligare energi. 

När jag pratade med Erik efter matchen sa han att när man väl hade möjlighet att gå till anfall orkade de inte lyfta laget riktigt och när sedan Alet vände spelet snabbt med djupa bollar bakom BoIS backlinje orkade man inte vända snabbt nog löpa med fullt ut hemåt. Så i matchens 77 min kom så också 4-4 och Alet fortsatte trycka på och gick för en vinst. Nu lyckades BoIs ändå tillslut stå emot och få med sig en poäng då matchen slutade 4-4.

1 poäng nog så viktigt, likaså att man fick göra mål.

Som jag inledde med har jag efetrlyst att BoIs skulel sätta sina chanser och få utdelning. Nu lyckades man vara nästan 100% effektiva men orkade inte stå emot ett för dagen bättre Alet. Vill nog påstå att Alet ikväll visade upp det bästa spel av de motståndare jag sett BoIS möta i året serie. Kvicka i fötterna, ständigt i rörelse och spelbara med ett högt bolltempo gjorde att ett för dagen lite tröttare BoIs inte hängde med. Men man lyckades ta en poäng tack vare en nästan klinisk effektivitet. Ibland är fotbollen lite ologisk, men det är bara att tacka för en poäng för det var viktigt i kvällens match.

Bäst betyg i kvällens BoIs ger jag till Erik och Rasmus i mittförsvaret som verkligen fick strida och värja målet. Eriks kyla att vid sitt mål inte ta i för kung och fosterland utan behärskat sätta den med en lagom hård bredside volley är värt ett extra plus. Daniel räddade också ett par fria lägen som var avgörande för att man kunde ta 1 poäng, samt gott betyg för Jesper Öhrns 2 mål, ett behärskat avslut vid stolpen och en distinkt nick på hörna.

GillaGillaGilla         Erik L, Rasmus L, Jesper Öhrn

GillaGilla               Daniel Evans 

 

11. jun, 2015

Lyckades få tag i en stressad "Pålle" som vanligt snällt delade med sig och svarade på mina frågor inför matchen mot Alet ikväll. 

Förlust senast mot "Dalen", och resultatet 4-0  lite överraskande med tanke på vinst tidigare mot "Dalen" på försäsongen och en i mina ögon ganska ordinarie trupp, berätta om matchen för oss som inte var där.

"- En jämn tillställning i första halvlek. Inte mycket målchanser då bägge lagen försvarade sig bra. Tyvärr gjorde Dalen 1-0 på ett skott som Daniel bör ha normalt. I andra så kommer vi inte upp i nivå och målen trillar in bakåt när vi efterhand lyfter fram mer folk framåt."

BoIS har lite oväntat hamnat under "strecket", förvisso ganska tight runt strecket där en vinst kan innebära man ligger i mitten av serien igen helt plötsligt, men nog är placeringen f.t. lite oväntad även om det är när sista matchen spelats man gör bokslut, kommentar ?
" -Ja placeringen är vi inte nöjda med. Men som du säger är det jämnt så tabellplaceringen är tillfällig."

Förstår att ni i laget är mer än väl medvetna om det, men 11 gjorda mål framåt är sämst produktion framåt i serien. Ni skapar tillräckligt med lägen i de matcher jag sett för att kunna avgöra och vinna, har det satt sig i huvudet på spelarna, hur jobbar ni med för att få fart på målskyttet på träningarna för att sätta de lägen ni skapar?

" -Vi spelar mycket och försöker att få våra offensiva spelare i så många avslutssituationer som möjligt. Viktigt att få göra mycket mål i träning för att få det att lossna även på match".

Så minst poäng och helst vinst mot topplaget Alet på torsdag hemma blir nästan ett måste för att inte halka efter, vad är det som talar för att ni tar poäng /vinner mot Alet?

" -Efter tre raka förluster så borde inställning och revanschlusta vara på topp. Alet är i mina ögon ett av det mest spelande lagen i serien så nyckeln blir att störa dem med tufft närkampsspel bland annat".

Till sist, hur ser läget i truppen ut inför torsdagens match?

" -Tyvärr skolbal i Laholm vilket gör att vi saknar Olof,Nico,bröderna Larsen och Albin. Sen har jag frågetecken på Simon. Kalle och Jesper M fortfarande skadade. Anton inte heller disponibel ännu".

 

 

 

30. maj, 2015

Ber om ursäkt, Erik!!

Vi var en trogen supporterskara som trotsat regn och hagelskurar för att se BoIS hemma mot Sperlingsholm. Under och efter matchen var vi precis som spelarna frustrerade över att bolluslingen inte ville i mål och att BoIS inte fick med sig några poäng från matchen. Jag får väl skylla på min egen frustration och en vinnarskalle precis lika stor som hos spelarna på plan,  men borde med min ålder och erfarenhet  såklart vetat bättre när jag direkt efter matchen tog en idiotiskt diskussion med Erik Lindberg. Jag ber inte om ursäkt för min synpunkt som sådan, den har jag rätt att ha och Erik har rätt att inte tycka som jag, självklart. Men jag borde vetat bättre än att framföra den direkt efter match till en trött besviken spelare som varit med och förlorat matchen. Då behöver man som spelare inte få höra en klumpigt framförd åsikt/synpunkt av en gubbe i keps som numera gör sina bästa matcher från bänken. Nu blev Erik bara ledsen och besviken på mig än om jag framfört min synpunkt vid ett senare tillfälle, när allt lagt sig och Erik och jag fått lite distans till matchen och vår frustration över utebliven vinst. Klumpigt och osmidigt gjort av mig och jag vill härmed framföra min ursäkt till Erik, hoppas du kan acceptera den? 

 

Se det positiva!


Ja det kan ju vara lätt att säga att man ska se det positiva kanske man kan tycka. Men som jag skrev just ovan, så är spelarna i BoIS fullt medvetna vad som låser sig just nu, bollen vill inte in i mål, så har det varit de senaste matcherna, bortsett från matchen mot Örnia. Så därför kommer jag inte referera matchen vad som skedde minut för mint, inte hellre göra några "bänkexpert analyser" om vad som inte fungerade och vad som borde gjort bättre och annorlunda. Nej,  utan jag vill försöka lyfta fram det som jag som åskådare/supporter tycker är positivt med BoIS spel och lag just nu, för det finns mycket positivt att lyfta fram och ta med sig.

  • Inställningen. Där tycker jag det finns inget att klaga på igår, jag såg inga ointresserade spelare, utan man anstränger sig och försöker verkligen, jobbade och slet efter bästa förmåga. Man manade på varandra hela matchen, inget gnällande på varandra utan en bra attityd matchen igenom. Poistivt!
  • Egna spelet.  Ja det är lätt att kanske börja känna osäkerhet i sitt egna spel när man inte får resultaten med sig. I matchen igår var det BoIS som var det spelförande laget och försökte spela sitt spel på det hala underlaget. Vågade hålla i bollen, rulla på marken, för det kan vara lätt i en match med vått underlag att börja lyfta långt, men BoIS försökte rulla runt på kanterna och man skapade åter tilräckligt många bra lägen för att vinna matchen. Man fick längre anfall på Sperlingsholm (SH) och kom både i en första och andra våg i flera bra anfall.   Positivt!
  • Skapar lägen. Jag hade varit mycket oroligare om man inte skapat lägen alls i matcherna,  för det gör man, men man har inte den medgången just nu där man gör de enkla målen ex. på en halvchans som kanske andra lag BoIS mött har gjort. Igår noterade jag mot SH att BoIS hade 8 kvalificerade chanser. Med en normal "hit rate" på 20-25%, mål på var 4- 5 chans, hade utdelningen varit 2-3 mål. Så länge man skapar många lägen är chansen man gör mål givetvis större, det gäller ha tålamod. Positivt!
  • Inget har lag lyckats spela ut BoIS! Jag tycker i stort sett alla vårens matcher att inget lag kunnat "spela ut" BoIS. Inte ens favoriterna Harplinge som kom från en högre division spelade ut BoIS. Man har i alla matcher varit med och gett sig chansen. Positivt!
  • Utvecklining av laget. Det är lätt att stirra sig blind på bara resultaten, vad jag tycker är positivt är både lagets och enskilda spelares individuella utveckling. Bois har som lag utvecklat sitt eget spel, man försöker bygga spelet bakifrån, rulla bollen på marken, inget tjongande i panik utan börjar mer och mer våga spela sig ur trängda lägen också. Igår såg jag att man försökte vinna kampen om främst första stolpen i motståndarboxen. Det finns saker man måste och ska förbättra, men det finns det hos Barcelona också, så inget konstigt med det. Laget har utvecklats sitt spel, och "Pålle Dennis och övriga ledare runt lagetkommer att utveckla det ännu mer så länge viljan hos spelarna finns att lägga ner jobbet som krävs på träningar och matcher, och den viljan är jag övertygad finns. Positivt!  
  • Utveckling enskilda spelare. Jag har efter matcher i andra inlägg här på Bloggen kunnat framföra synpunkter, (vara kritisk en del skulle säga), till vissa av de yngre spelarnas i laget. Jag har givetvis inte sagt det i syftet att vara elak och dum utan försöka väcka dem och få de att tänka till, om de nu velat läsa och ta till sig en synpunkt från en "gubbe i keps". Det har varit riktat mot spelare som jag ex. tycker varit för tysta, inte vågat kliva fram och ta för sig när chansen ges.  Därför är det så härligt att se framför allt de yngre spelarna nu utvecklats och börjar ta för sig. Inte för att jag ska ta äran åt mig för detta, utan det är nog mer "Pålles, Dennis och övriga ledares förtjänst att man tjatat på träningar och matcher. Men låt mig ändå i min enfald tro  att de kanske tagit till sig lite av vad "gubben i keps" skrivit, det stärker mitt ego om inte annat. Jag tänker främst på målvakten Daniel E, i försvaret Nicholas, Oscar C, och Daniel L. Den sistnämnde var igår bäste BoISare tycker jag. Igår hörde jag Daniel L flera gånger ropa på sina medspelare och vilja ha bollen, i både enkla och svåra lägen, där han tidigare varit tyst och nästan bett att bollen inte skulle spelas till honom. Nu ser jag en spelare som vill vara aktiv, ta för sig, vill ha boll och löser svårare och svårare situationer. Han ser också rappare ut i steget och starkare i närkampspelet.  Daniel L huvudspel var igår också mycket bra, både defensivt och offensivt på hörnor och frisparkar. Oscar C och "Nicko" har utvecklat sitt backspel där man deltar mer framåt och fyller på i anfallspelet. Daniel E har utvecklats sitt målvaktspel, är riktigt stark i 1-! situationer där han oftast kommer ut rätt och skapar övertag på motståndare. Daniels straffräddning igår, ja det var väl 2 eller 3.e straffen Daniel kniper i år träningsmatcher inkluderat. Det är bara att ta med sig att man har en målvakt som har övertag när man hamnar i en sådan situation, poitivt. Såg igår också en Oscar N som jag tycker match för match blir bättre och bättre i rollen som targetplayer. Bättre på att suga in bollen, täcka och hålla bort sin spelare hålla i den utan att tappa den direkt och lägga tillbaka bollen till mf så man får upp laget och så bollen kan sättas på spelare som sprungit på djupet. Oscar N har ett starkt huvudspel men tog också igår kampen ordentligt att vilja vara först in och före sin försvarare på första stolpen, positivt. Igår spelade inte Oscar Karlén, men är också en spelare som jag gått från klarhet till klarhet. Det händer oftast något när han får bollen i matcherna. Även om jag nu bara nämnt vissa spelare ovan innebär det inte att jag tycker övriga inte utvecklats, ABSOLUT INTE! Men det är kanske främst dessa yngre spelare jag som "gubbe i keps" gnällt på och velat skulle ta chansen som nu börjar göra det. Positivt! 
  • Jämnheten konkurrensen i laget. En stor tillgång BoIS har är den vassa konkurrensen i laget. Jag skulle nog vilja påstå att BoIS kan ha en av seriens bästa avbytarbänkar eller 15-17 mannatrupp. Igår kunde man göra flera byten för att få in nya fräscha spelare, Isse, Micke som båda kommer in och är nära att avgöra matchen i ett tidigare läge båda två. Att kunna byta in 2-3 spelare i en match sutan att tappa slagstyrka är en tillgång. Ju längre serien lider och ksador och avstängningar kommer kommer det att bli avgörande. "Abbe" var tillbaka i truppen, kanske något match ovan, men fightades och gav allt. Jesper M är också på väg tillbaka från skada så konkurrensen kommer framöver inte bli mindre, utan innebär att alla måste vara på tå om man vill vara med och ta en plats i matchtruppen. Positivt!

Det finns som jag skrev tidigare självklart saker att förbättra och bli ännu bättre på, och det är väl tur, för om man hade konstaterat att det inte finns någon utveckling i laget tycker jag det varit tråkigt. Jag är övertygad om att BoIS fortsätter utvecklas och att målskyttet lossnar. Man har spelare och ledare som varje vecka jobbar hårt på träningar och matcher och gemensamt kommer man att hitta nycklarna till ett framgångsrikt nätrassel. Det gäller nu bara ha tålamod, fortsätta tro på det man gjort så här långt och jobba med att korrigera vissa saker.

Till slut........

Med tanke på utveckling av spelare och förbättringar så är det är givetsvis inte lätt att som 1.a - 2.a  års senior komma in i laget och börja dominera. Men om det är en sanning eller myt vet jag inte men det sägs i andra sammanhang, i skola, på jobb och hemma inte minst, att unga killar/tjejer 16-18 år inte är rädda ta plats och ta för sig jämfört med vad kanske min generation var. Så varför skulle det vara svårare på en fotbolls plan?

Patrik Andersson, tidigare MFF, Barcelona, Bayern Munchen m.fl klubbar och mångårig lagkapten i landslaget var inte mer än 18 år när han 1989 debuterade i MFF´s A-lag. Det tog inte många matcher förrän han satte de äldre meriterade spelarna på plats och dirigerade och tog för sig som han inte gjort annat. Så det är tillåtet att som ung fotbollspelare ta för sig och jag tycker det är härligt att de yngre nu börjar göra så i laget. Det kommer att lyfta de "äldre meriterade" spelarna till att prestera ännu bättre, för vem vill bli satt på plats av en "ung spoling"? LerMed den dynamiken kommer hela laget att bli ännu bättre, träning för träning, match för match. 

Det kan kännas frustrerande just nu som spelare och inte minst supporter när resultaten trots bra prestationer och spel utiblivit. Men om vi vill finns så mycket positivt att lyfta fram så om det går ska vi inte grotta ner oss för mycket i det negativa. Nej, vi får lyfta blicken, se framåt mot nästa match för det negativa som hänt kan vi inte påverka och göra ogjort ändå. Se positivt och fokusera på nästa match.

Jag kommeri alla fall vara där på nästa match, hej och tack för ni tog er tid.

Gubben i Keps!

30. maj, 2015

En stark "sup(p)orterskara" hade sökt sig till idrottsplatsen i Våxtorp för att försöka stötta laget i matchen mot Sperlingsholm. Speciellt en spelare, Jim Leandersson var satt under särskild "Inspektion" . Det ryktades att det var "svensexa" på gång. Jim lät lite  orolig när jag hörde honom efter matchen "ta farväl" av sin mamma och pappa, han anade kanske vad som väntade fram på kvällen?

24. maj, 2015

BoIS fick inga match"heroes" igår i derbyt mot Genevad/Veinge. Till skillnad från Måns kammade man noll poäng. Åter en bra prestation, man skapade målchanser men lyckades inte sätta dit dem. Kommer mer om matchen på "Bloggen" under dagen.