19. feb, 2015

Kan BoIS "skaka" LFK i årets 3.e träningsmatch?

Jag träffade 3 herrar efter BoIS träning på torsdagskvällen som la sina pannor i djupa veck i hur man skulle formera laget inför fredagens match mot LFK. När jag frågade dem om hur de tänkte formera laget, log "Pålle" lite hemlighetsfullt och sa: - "Det kan nog bli en liten oväntad överraskning", med ett intressant test av någon spelare på en lite ny plats för honom",  mer fick jag inte ur honom. Kanske han inte ville ge LFK något gratis men det låter spännande och förhoppningsvis är det en överraskning som slår väl ut.

Jag fick en pratstund med "Pålle" och Dennis efter träningen och när jag frågade dem om en kommentar efter senaste matchen mot G/V, tyckte Pålle att 2.a & 3.e perioden mot G/V var precis så som de pratat om att de ska spela i sitt försvarsspel. Ett kompakt lag, krympa ytor och med stort tålamod väntade man ut G/V till att göra misstagen. Pålle menade på att man inte fokuserat så mycket på att träna sitt anfallspel än, men det föreföll som när man satte försvarspelt mot G/V, så kom anfallspelet lite av sig själv. Nästan som att vända på klyschan, "Anfall är bästa försvar", för mot G/V blev det lite tvärtom. När laget kände tryggheten i försvarspelt, högg man direkt på G/V misstag och skapade chanser.

Samma sak kommer att gälla mot LFK imorgon, där man kan förvänta sig att LFK vill ta taktpinnen och kommer ha störst bollinnehav. Då gäller det att spela med tålamod, vara kompakta och fokuserade, dra ner på tempot och få LFK ur rytmen. Vad man hört kommer LFK mönstra ett starkt lag imorgon, och med all respekt för G/V så kommer det säkert finnas fler nycklar i LFK att dyrka upp ett kompakt BoIS försvar med. Det gäller kanske att i första hand fokusera på prestationen och inte resultatet. För normalt sett borde där skilja en del mellan lagen. LFK har säkert så här långt större träningsmängd, borde ha större individuell skicklighet som div 3 lag vilket ska ge skillnad och märkas. Men såklart kan BoIS åter visa tålamod och ta tillvara de chanser som kommer uppstå offensivt så finns det en chans till ett bra resultat också, men som sagt kanske i första hand fokusera på prestationen och följa sin "game plan".

När jag tittar på truppen man tagit ut, se annan plats på Bloggen, så saknas både Johan Bengtsson och nye Anton Norrblom, som senast mot G/V växte in mer och mer och tog över mittfältet i 2.a & 3.e perioden. Det hade varit intressant att se dessa två mot så meriterat motstånd men du blir det spännande att se vem som lyckas axla deras roll imorgon mot LFK. Klart är att Jonas Svantesson står i mål och att Jim gör årspremiär, likaså Oscar Nilsson. På skadelistan har Calle mv fortfarande problem med en axel samt är Albin fortfarande borta efter sin skada mot HIS.

När jag bad tränarna blicka framåt berättade de att man har träningsmatch kommande helg mot Trönninge A+B, för att nästkommende vecka igen sedan gå in i DM gruppspel mot Simlångsdalen i första gruppspelsmatchen. Pålle tyckte det är bra att man deltar i DM, dels får man med gruppspelet 3 matcher, Simlångsdalen, Ränneslöv och Andersberg, som gäller något och får in tävlingsmomentet i matchspelet innan serien. Gruppettorna och ett antal grupptvåor går vidare och är man med där får man kanske också en DM match mot bra motstånd som generalrepetion före seriepremiären mot Harplinge, lördagen den 18/4. En motståndare som för övrigt Pålle tycktre var bra att starta emot, ett lag som kommer från en högre division bär alltid ett visstt favoritskap som topplag, men en premiär är alltid en premiär och då är det bättre möte ett favoritlag då än en bit in i serien när sereien satt sig och planerna blivit bättre.

Vad ska vi då förvänta sig av BoIS 2.a året i Div 5 och ett B-lag i Klass 2? Är kanske lite tidigt att göra en sån bedömning, men enligt Pålle så ser truppen bra ut. Man har hård konkurrens på alla platser i laget, oftast minst 2 alternativ på varje plats vilket bådar gott för årets seriespel. Pålle är en försiktig general och tycker att man förvisso kom 5.a ifjol, men att steget var inte så långt från en nedflyttningsplats trots allt. I år måste man bli jämnare, höja lägstanivån, för serien kommer bli jämn i år också. Pålle och Dennis säger: -" Vi har kanske inte det mest tekniska laget och individuellt skickligaste spelarna men vi har andra tillgångar som lag och vi vill att BoIS ska bli ett jobbigt lag att möta. Alla lag ska tycka det ska vara jobbigt möta oss och att framför allt komma till IP och försöka få med poäng hem".

Min egen upfattning är precis som Dennis och Pålle att laget måste bli jämnare i prestationerna match efter match och alla spelare måste höja sin lägstanivå ett snäpp i år. Ifjol svängde prestationen mellan mycket hög och mycket låg lite väl mycket, både under matcherna och från match till match. Förutsättningarna finns med en bred trupp, hård konkurrens, många yngre spelare som borde vara hungriga och ta "nästa steg" i sin seniorfotboll, blandat med rutinerat manskap som har erfarenhet. Får man ihop detta kan BoIs säkert blanda sig i toppstriden, men i en förutspådd jämn serie kommer det inte finnas utrymme till alltför mycket "djupa dalar". 2.a året i en serie är alltid lite tuffare, men får BoIS en bra start på serien tror jag man defintivt ska vara med och tävla om en topp 3-5 placering i år igen. Vi får säkert anledning att återkomma till vilken målsättning och förväntan vi kan ha på årets BoIS, vi är ju fortfarande i inledningen av säsongen. Men det är bra att spelarna redan nu vet att det gäller att göra jobbet grundligt minst 3 gg/vecka resten av säsongen.