22. mar, 2015

RAKA LINJER, NYKLIPPT GRÄS & RENA MATCHSTÄLL.

 MÖTE MED  EIVE & BORIS, BOIS ORDNINGSMÄN!

Det är en lite blåsig, kall och kulen lördags förmiddag i slutet av mars jag har bestämt möte med Eive och Boris på idrottsplatsen i Våxtorp. Tillsammans med ett 20-tal spelare och ledare arbetar de med att vårstäda och göra idrottsplatsen fin till seriepremiärerna som ligger en knapp månad fram i tiden. Båda uppskattar att så många ställt upp i år, trots lite bister väderlek, -” I år är det i stort sett ”bara” att räfsa upp nedblåsta pinnar och löv runt planerna och idrottsplatsen, säger Eive, det är gjort på några timmar när vi är så många.”-Ifjol var det lite mer jobb att göra på ”vårstädningen”, fyller Boris i, då skulle det grävas ned en bevattningsslang, byggas nya avbytarbås, så då var det mer att göra, men det är en bra sammanhållning i klubben och kul när spelare och ledare hjälper till att få idrottsplatsen fin inför säsongen.

Vem är då Eive och Boris, undra ni kanske? Eive är 62 år, bor i Veinge och är ”vaktis” på idrottsplatsen sedan ett antal år tillbaka. Han är anställd av klubben på 4 timmar dag, mellan perioden 1:a februari till sista oktober. Eives egen fotbollskarriär går via spel i Ysby, Skogaby och Ränneslöv under pojklagsåren, sedan kom annat emellan som vanligt är och det blev ”bara” Korpfotboll för skojs skull. Eive berättar att han trivs bra som ”vaktis”, ”-Det är fritt och bra, man sköter sig själv nu när man varit med några år, då man vet vad som ska göras”. Eive är också snabb att tillägga att utan följeslagaren Boris, hade han inte hunnit med att hålla idrottsplatsens alla planer, omklädningsrum och övriga faciliteter i det skick som de är i på den tiden han är anställd i klubben.
”- De 15-20 timmar/vecka som Boris spenderar på idrottsplatsen när det är högsäsong är guld värt för mig och inte minst för föreningen”. Det verkar vara två ”äldre” herrar som trivs med varandra,
”- Vi kompletterar varandra bra, säger Boris, jag är oteknisk och Eive är teknisk och kan lite av varje, så det funkar bra”.

Boris, numera pensionär, har själv varit aktiv spelare i BoIS, ”-Jag började spela i seniorlagen 1963, och gjorde min sista match 1972, i NST cupen minns jag, sedan satte mina dåliga knän stopp för fortsatt spel”. Boris berättar att han efter egna karriären fortsatte i BoIS som lagledare för seniorlagen, varit tränare för damlag och ledare i ungdomslagen, och nu sedan han blivit pensionär fortsatt hjälpa till i BoIS med att backa upp Eive i skötseln av idrottsplatsen. En ”ur Boisare”, bland många andra, som känner för föreningen och ställer upp, ”- Ja det finns ju tid till det nu när jag är pensionär, det jag gör hade kanske varit svårt göra på någons ”fritid”, då det många gånger gäller att rita linjer eller klippa gräs när vädret tillåter det och det måste vara gjort till en kvällsmatch”.

Jag skrev tidigare att Eive är lite av en ”fixare” och det krävs nog med så varierande arbetsuppgifter som ”vaktisen” har, det ska klippas gräsplaner, målas, byggas och snickras för att underhålla byggnaderna och inte minst städas omklädningsrum och tvättas matchställ efter matcherna. När det är ”högsäsong” är det fulltecknat i den berömda ”kalendern” som finns inne i klubbhuset. I ”kalendern”, ska alla matcher, träningar och andra events som sker på idrottsplatsen skrivas in av respektive lags ledare, så att Eive och Boris vet vilka planer som ska vara uppritsade, matchställ tvättade osv för varje dag i veckan. Det är säkert ett pussel att få ihop, då det är många lag på både dam/flick och herr/pojk sidan som är i farten när allt dragit igång. Utöver det som ska göras på idrottsplatsen så har Eive också som uppgift att inför varje ” tut/bilbingo” på torsdagar från maj- september, förbereda för kvällens evenemang på Marknadsplatsen eller på IP när det är marknad och man inte kan vara på marknadsplatsen. Så man förstår att det krävs att vara en liten tusenkonstnär och lösa det mesta med så varierande arbetsuppgifter.

Boris berättar att det är ett antal planer som ska ritsas upp och hållas fräscha, 11-manna, 7-manna och 9 mannaplaner med olika mått på varje, så det är ett antal kilometer Boris går varje vecka, då det är han som i första hand sköter ritsningen av planerna., ”-Nu har jag en bra maskin till hjälp, och har lärt mig att ritsa linjerna ganska rakt utan att spänna snören att följa, det är bara ibland på A-planen jag gör det då det tar tid att spänna upp snören för att det ska se riktigt rakt ut, berättar han”. Han förklarar vidare att det är en speciell färg han använder, det var värre tidigare med den gamla ”kalkfärgen”. ”- Den satt inte lika länge i gräset, då kunde man ha ritsat planen under dagen, blev det sen regn till kvällen, var det knappt linjerna fanns kvar när matchen skulle börja, och det hände jag fick ritsa om linjerna medan spelarna värmde upp. Det är inte utan jag skrattar lite för mig själv och kommer att tänka på ett smeknamn man kan ge Boris, får se om jag vågar skriva det lite längre fram i denna story………..

Innan vi slår oss ner i klubbhuset för en ”intervju”, guidar Eive mig runt i sina domäner på IP, och det vittnar om en man som gillar hålla ordning och reda på sakerna. Han visar stolt upp det nya förrådet som byggdes i höstas efter säsongen, där man nu ska husera lite bänkar och bord, ”-Är bara målningen kvar nu, berättar han stolt”. När vi senare slagit oss ner i klubbhuset frågar jag Eive vad för projekt som finns på gång att göra på idrottsplatsen inför denna säsong? Eive berättar entusiastiskt att han ska måla om herrarnas omklädningsrum, vagnarna till Bilbingon ska ses över och repareras, biljettluckan vid entrén ska ändras så där blir en större lucka så den som sitter där kan se ut ordentligt. Vidare ska där sättas upp ”fångstnät” bakom mål på A-planen mot parkeringen så att bollarna inte hamnar i trädgårdarna hos grannarna som bor runt idrottsplatsen på det hållet eller sätter bubblor i plåten på bilarna de som parkerat bakom mål.

”- Både Eive och Boris skrattar till och berättar att under förra höstens traditionella ”gåsafotboll”, råkade ”någon” pricka en av grannarnas växthus, ingen skyldig nämndes men vid fikan senare bland spelarna som hjälpte till att vårstäda riktades misstankarna åt ett visst håll men jag utelämnar namn på den skyldige. Oavsett var det såklart en olycka men följden blev att 2 rutor gick sönder. ”-Jag har precis varit inne och hämtat glasen hos Throneés glasmästeri och ska sätta i dem i drabbade grannens växthus, säger Eive. ”-Känns lite ”skämsigt” det inte blivit gjort tidigare, odlingssäsongen sätter ju snart igång och då måste det vara klart”.
Eive berättar att när han var inne hos Throneé och hämtade de nya fönsterglasen och bad att de skulle skicka räkningen till BoIS, så hade de sagt ”- Men det kan väl vi få sponsra klubben med i så fall”, vilket var väldigt snällt och inget man tackar nej till säger Eive. Så härmed framföres ett tack till Throneés glasmästeri I Laholm från klubben och vem vet det kanske kommer behövas sponsring igen efter detta årets gåsafotboll.

De båda herrarna berättar vidare att de med spänning ser fram emot en ny åkgräsklippare för att kunna hålla planerna i toppskick i år. Klubben har ansökt om bidrag hos kommunen för en del av inköpssumman, men ä i skrivandes stund vet man inte vad som beviljats, så någon ny klippare är inte på plats förrän man vet det. Nu har vi ju kvar kompisen ”Robot”, för tillfälligt på service, som annars sköter sig själv och har en gångtid på 14 timmar, tillsammans med den gamla åk klipparen får vi klara jobbet med dessa tills vidare. Men den gamla klipparen är inget vidare, den kan stryka med när som helst berättar båda så det kommer att krävas en ny gräsklippare. Förhoppningsvis kan klubben hitta ett sätt att finansiera inköpet på oavsett om bidrag beviljas. ”- Får man önska vill man ju gärna ha en klippare som har så stor klippbredd som möjligt, den gamla ”Toron” klipper 1,80, så något ditåt vore ju bra”. - Ju bredare desto mindre tid på klipparen som ger tid över för annat att pyssla om på idrottsplatsen säger både Eive och Boris”. Jo jo, det är 2 herrar som ser till att vilja vara effektiva.

Det har varit intressant att träffa och samtala med dessa 2 herrar, höra dem berätta om det arbete utför och som besökare på idrottsplatsen inte alltid tänker på eller uppmärksammar. Att det finns en så bra sammanhållning och gemenskap i klubben, tror jag beror till stor del på att det är ordning och reda bakom kulisserna. Det är roligare att vara både spelare och ledare i en förening där det är ordning och reda, snyggt och rent vilket Eive och Boris ser till att där är på idrottsplatsen.

Så när du nu läser detta i programbladet och är på Våxtorps idrottsplats, se dig om, rent och snyggt, grönt, frodigt och nyklippt gräs och med spikraka fina linjer, eller hur? Så förutsättningarna är de bästa för den härligt spännande matchen du är här för att titta på. Skulle BoIS, eller om du håller på dagens motståndare, förlora, ska din frustration åtminstone inte tas ut på planens skick och beskaffenhet, det tror jag mig vilja lova.

När du sen slagit dig ner på bänkarna vid långlinjen kan du nästan på lukten känna doften från tvättmedlet på hemmalagets matchdräkter när de springer förbi i kampen om mål och poäng. Matchdräkter som efter matchen ska tvättas, hängas upp på tork och sen vikas ihop prydligt och snyggt igen inför nästa match på idrottsplatsen, ett arbete som inte blir gjort utan BoIS egen ”vaktis” Eive och hans följeslagare, ”Boris på linjen”. Jo, jag vågade skriva det och tror Boris tål ”smeknamnet” jag kom på och småskrattade åt för mig själv under intervjun med dessa båda.