12. apr, 2015

ETT DÅLIGT GENREP GER EN BRA PREMIÄR?

Förutsättningarna var de bästa för en fotbollsmatch i dagens gen rep mot KHFF, soligt och 18 grader varmt. Så det var med viss spänning jag sökt mig till KOrnhult idag för att se BoIS i genrepet innan seriepremiären börjar nästa helg. Dessutom kunde BoIS mönstra ett ett lag som ska vara den tilltänkta premiärelvan/truppen mot Harplinge hemma nästa helg. 

Refererande till rubriken vet jag inte om jag kan säga att BOIS gjorde ett dåligt genrep. Det var dock inte övertygande spel, men inte dåligt, klart är att det finns mer att få ut av laget. Det var många idag som inte kom upp i sin fulla kapacitet, på en del fötter såg det lite segt och tungt ut. 

Efter en lite trevande start från BoIS, där KHFF inledde bäst och BoIS verkade ha svårt hitta rätt i sina positioner, kunde man efter ca 15 min spel ta ledningen med 0-1. Man bröt ett anfall, ställde om snabbt och Oscar Nilsson kunde få till ett bra avslut strax utanför straffområdet, ett skott som målvakten inte nådde.

Efter ledningen började BoIS hitta mer rätt i sina positioner, höll ihop laget, och hade tålamodmed att ligga rätt. KHFF började dock så sakta äta sig tillbaka, fick efter ca 18 min en straff, när en spelare var på väg igenom och blev neddragen av Jonas, Tyckte dock det var helt rätt av domaren att inte ta det som målchansutvisning, för spelaren var på väg bort från målet. Straffen förvaltade KHFF inte bättre än att man slog den utanför och därmed fortsatt ledning för BoIS.

Men KHFF fortsatte mala på. och man hade i sin spelare nr 7, (tror det var KHFF´s tränare) en skicklig playmaker som BoIS mittfält hade väldiga problem att få grepp om. Han låg bakom det mesta i speluppbyggnaden för KHFF, skicklig med bollen i fart och kunde servera sin medspelare passningar som blev till farliga lägen. Bois tillät också KHFF mittback, nr 4, att ostört från egen planhalva slå bollar bakom BoIS backlinje. Kanske borde man där satt bättre press på nr 4 så han inte ostört fick slå dessa djupledspass, han hade bra pressision och hittade oftast  en djuplöpande medspelare som på så sätt tryckte ner BoIS backlinje.  

KHFF anföll ganska envist på BoIS högersida  och efter ca 40 min spel kunde KHFF kvittera på en av dessa djupledsbollar från nr 4  som hittade blå 7 som tog sig in i bortre delen av straffområdet och slog in bollen framför mål och nådde till sist en fristående blå spelare som kunde slå in bollen utam räckhåll för Jonas. Bara några minuter senare kunde KHFF ta ledningen, 2-1, åter en djupledsboll från nr 4 där backlinjen tvingas tillbaka och blå spelare trär in bollen i Jonas bortre hörn en bit in i straffområdet.

En första halvlek som var OK från BoIS, tycker dock att man borde kunna utnyttja Lucas snabbhet på ett bättre sätt. När man tog uppspel på kanterna, blev det oftast så att man mötte med båda forwards, där jag tycker en ska gå emot och möter bollhållare och den andra drar isär genom en djupledslöpning. Blev lite statiskt, oftast startade man inte löpningen förrän bollen var slagen och då kunde en KHFF spelare oftast bryta eller styra bort. Väljer man spela i höjden mot Oscar, vilket inte är fel med tanke på hans styrka i luften, måste man också tänka på att någon löper i djupet för att dra isäroch pressa ner backlinjen mot deras mål på Oscars nickskarvar. Nu kunde KHFF stå upp med sin backlinje ganska högt och blev aldrig tillbakapressade i någon större omfattning. Följden blev att BoIS oftast fick korta anfall, eftersom man inte fick ner KHFF backlinje mot eget mål och kunde få in  folk i boxen och sen fylla på med spelare utanför och behålla trycket mot mål. Det måste till en större löpvillighet utan boll från fler spelare, just i syftet att trycka tillbaka backlinjen. Är otacksamt det vet jag när man löper och inte får bollen, men spelet utan boll är nog så viktigt för att skapa utrymme och luckor åt medspelare.

Efter 4-5 minuter i 2:a halvlek hade Oscar en bra chans med ett avslut utanför straffområdet, men KHFF målvakten räddade. Dock kom BoIS aldrig riktig igång, passningspelet försämrades i 2.a halvlek, för mågna enkla passningar som slogs bort. Tyckte också det verkade som att man tappade fokus på att hålla laget samlat/kompakt och spela med tålamod i försvarspelet. Laget blev längre och spretigare och KHFF var det lag som under första delen av 2.a halvleken skapade flest och vassast lägen. Den som jag tycker förtjänar mest beröm i BoIS idag var Olof Carlén, tyckte att han gjorde ett bra jobb både offensivt och defensivt. Det hände lite kring Olof var gång han fick bollen, hade en förmåga att slå sin spelare och kunde därför skapa något framåt från sin kant, men han var lite för ensam att visa samma löpvilja för att kunna få till en kvittering.

Så sett över 90 minuter tycker jag KHFF vann rättvist, BoIS kom aldrig upp i den kapacitet man kan, prestationen pendlade för mycket under matchen men dock inte till att man gör en "dålig" match totalt sett. Nyckeln tycker jag låg en del i att man aldrig riktigt lyckades få grepp om KHFF playmaker nr 7, som var planens bäste spelare. 

Där är en reflektion jag gjorde under matchen och det är Jims position i laget. Jag tyckte det lät spännande när Jim skulle spela på en backposition, såg med spänning fram emot en offensiv  ytterback som har genombrottsförmåga, kan komma fram i läge och slå bra inlägg, eller bryta in i banan och gå på avslut själv. Jag vill inte på något sätt klanka på Jims defensiva jobb i försvarspelet, det löser han utan problem, men jag tycker man får ut för lite offensivt med att sätta Jim på backen, och då menar jag att delta i spelet längre fram i banan, inte bara vara med i första delen i uppspelsfasen. Här tycker jag det finns en potential som i de matcher jag sett Jim spela back inte kommit fram alls. Det gäller inte bara Jim, utan jag tycker man på tok för lite får med  ytterbackarna i spelet.  Givetvis gäller det att på rätt sätt värdera som back när jag ska gå med offensivt, men jag tror inte Jim elelr Larsen en enda gång idag kom i inläggsläge från sina backpositioner, förutom de gånger de var framme och slog hörna eller frispark. Här har Pålle och Dennis lite att klura över, som sagt inte bara Jim det gäller utan jag vill gärna se fler av backarna delta offensivt, när man värderar läget rätt. 

Tack för er tid, vi hörs snart igen.