19. apr, 2015

KNAPP FÖRLUST, 1-2 I HEMMA PREMIÄREN!

I bästa tänkbara fotbollsväder blev premiären avklarad med beröm godkänt, trots en knapp förlust, 1-2! Lite nervös inledning från båda lagen skapade HIK  lite fler och hetare chanser första halvtimman, tog också ledningen med 0-1 efter 18 min och där Daniel Evans också räddade ett par fina lägen för HIK att öka på ledningen. BoiS saknade dock inte chanser, jämnade ut spelet något i slutet av 1.a, kom ut  och gjorde en stark 2.a halvlek, där Olof Karlén blev premiärskytt, 1-1, men bara lite efter gjorde HIK 1-2 som stod sig matchen ut. 

De yttre förutsättningarna för en premiärmatch var perfekta, soligt och lagom vårvärme för spelarna, kanske något kyligt för oss som satt bredvid. Planen  knutig som de är så här års, men tyckte båda lagen behärskade den bra och bjöd på en spännande och underhållande match. Av olika anledningar kunde jag bara se 1.a halvlek på plats och recensioner av 2.a halvlek är inte mina egna upplevda på plats.

HIK kom ut lite starkare och skapade lite halvchanser på bl.a. 4 hörnor under de första 5 minuterna och det dröjde till 7.e minuten då fick BoIS sin första "halvchans, på ett skott från Simon. Tyckte man kunde se att HIK kom från en division högre, var lite snabbare till boll, vann fler 2.a situationer för att man tog för sig lite mer i närkamperna. Domaren, Sadic, från Varberg FDK, tillät en lite högre nivå, och det tog en stund innan BoIS spelarna vant sig. Dock tycker jag han vid något tillfälle kunde jämnat ut med en varning till HIK, där han för samma  typ avförseelse varnadeJim Leandersson.

I första halvlek 14-16 minuter skapade BoIS lite chanser och det var mycket kring Olof Karlén det hände. I 14 min, gjorde han fint bort sin back på kanten, vek in i mitten mot straffområdet, men den knutiga planen ställde till det så han inte fick fram passen till en medspelare i bra läge.  I15 min var det nära Olof kom igenom igen men HIK målvakt han före och i den 16 min hade  förstLucas chansen när han kom igernom, men målvakten var alert och kunde avvärja, men Oscar fick då chansen men åter kunde HIK spelare få undan bollen.

 Med dessa BoIS chanser för ögonen kom 0-1 lite snöpligt. Detta efter en bra prestation av HIKspelaren som vänder bort Erik snyggt, väggar bort Jesper och får till en "strumprullare, som går in vid bortre stolpen utom räckhåll för Daniel Evans. 

I 28 minuten hade HIK ett jätteläge att ta ledningen, Oscar Cronqvist blir satt under press och får inte undan bollen utan HIK spelaren stjäl bollen och kommer igenom, men Daniel kommer ut bra och gör en fin räddning. Bois lyfter upp spelet de sista 15 minuterna av halvleken och är nära att kvittera i 30 min efter att först Oscar Nilsson och Lucas snyggt växelspelar sig igenom, Lucas kommer ner och slår in en fin boll, men Olof får bollen något för långt ifrån sig och chansen rinner ut. I den 33.e minuten får sedan Daniel på nytt visa sig på styva linan när han snyggt kommer ut och räddar ett hårt skott, vet inte om han t.o.m. räddade det med huvudet, men vaket och bra gjort. 

Efter en något tamare inledning av halvleken, premiärnerver som spökade kanske, avslutar Bois 1.a halvleken bra. Man hade bra positioner, tog för sig mer, vann fler närkamper efter att hittat rätt i domarens nivå. Tyckte man såg på spelarna när de lämnade planen till halvlek att  man hade stora förhoppningar inför den andra att man skulle kunna utjämna både spel och resultatet.

Tyvärr kunde jag inte se 2.a halvlek, men har fått lite kommentarer från Jesper Mårtensson att BoIS kom ut starkt i 2.a halvlek, spelade ännu tightare försvarspel, satte bättre och starkare press på HIK backlinje och kunde också välförtjänt kvittera till 1-1 genom Olof Karlén efter ca 75 min. Kul för Olof att han fick sätta dit den för det jag såg i 1.a halvlek så skapade Olof alltid något när han fick bollen.

Tyvärr fick BoIS inte glädjas så länge för kort efter fick HIK ett inkast. BoIS var lite förvarnade från 1.a halvlek att HIK hade långa inkast och det var på ett sådant som HIK tog ledningen,. Efter ett långt inkast och därpå nickskarv gick bollen till en HIK spelare som gör en bra prestation och vänder bort BoIS spelaren och kan sätta 2-1. I samband med 1-2 målet, protetsterade BoIS tränare "Pålle" mot att HIK spelaren klivit in 1 meter in på planen när han kastade. Med detta blev "Pålle" vad jag fått veta avvisad från bänken och bör därför i så fall ha en avstängning att vänta.

Utan att veta och ha sett situationen, var domarens placering var m.m vet jag som "gammal rättskipare" att det är mycket svårt som ensam domare ta en sådan situation när en spelare kliver in på planen vid inkast. Du måste prioritera din placering när en spelare kastar långa inkast och prioriteringen blir att placera sig i första hand där man förväntar sig inkastet kommer att hamna för att där bedöma ev frispark, straff, mål m.m. Tyvärr,är det så, utan hjälp av "riktiga"  assisterande domare som har till sin uppgift att bedöma om kastaren/spelaren träder in på planen ska du som domare prioritera att det är bättre att "missa" ett felaktigt inkast, än att missa en hands i straffområdet, ruff på målvakt, frispark/straff åt någt av lagen eller bollen är över mållinjen. Ledamt för BoIs i detta fall, men faktum kvarstår. 

Efter 1-2 målet kunde HIK hålla undan, BoIS lyckades inte sätta dit kvitteringen. Utifrån det jag såg i 1.a halvlek och hört berättas från 2.a halvlek kan BoIS vara nöjda med prestationen, även om resultatet var lite snöpligt kanske.

Har slutligen fått en kommentar från Per Ovik, (gammal arbetskamrat) målvaktstränare i HIK:

-"Våxtorp hade andra halvlek med kämpaglöd och press med flera spelare på våra bollhållare. Första halvlek såg du och bör hålla med om att vi vann den. Flera giftiga mål chanser. Vi gjorde ett par byten i 2a och fick bredd vilket ledde till vinstmålet. Vi var efter i hela 2.a halvlek men lät inte BoIS komma till farliga avslut. Stefan i målet hade en ganska lugn match. Sett till skapade målchanser samt resultatet var det en rättvis vinst för oss."

Får återkomma med med kommentarer från BoIS tränare, "Pålle" lite senare här på Bloggen!

HIK aspirerade inför premiären som en favorit att ta sig upp igen och de har med sig spelet från fyran kunde jag mig se, framför allt i inledningen av matchen där BoIS inledde lite tamare innan man vågade ta för sig. 1-2, kanske svider för BoIS som resultat, men kanske inte hellre fullt orättvist räknat till de kanske fler och hetare målchanser HIK skapade i den första halvleken som jag såg. 

Mina matchbetyg baserat på den första halvleken som jag såg, fem Gilla är högsta betyg och två Gilla godkänt.

Olof Karlen               GillaGillaGilla Gilla

Daniel Evans             GillaGillaGilla 

Övriga i BoIS              GillaGilla

 

Tack för att ni tog er tid!