26. apr, 2015

ÅTER ETT INKAST SOM STJÄL POÄNG FRÅN BoIS!

Jag skrev inför matchen att frågan var om Trönninge var en fågel eller fisk? Ja jämfört med träningsmatchen på försäsongen fick "Pålle" rätt att det var ett annat TIF man fick se i denna match. Laget var inte alls ofarliga i sina attacker och skapade en hel del farliga chanser mot BoIS målet, vilket också gav delad pott i slutet. BoIS borde dock ha "stängt" matchen tidigare, det saknades inte chanser, men det ville sig aldrig i slutet.

Skadeproblem på uppvärmningen. 

Det blev ingen bra start för BoIS och inget bra avslut hellre för den delen, då man fick problem med skador redan på uppvärmningen som störde matchplanen lite grand. Oscar Nilsson fick känning av en muskebristning och kunde inte delta, detta gjorde att "Isse" klev in på på Oscars plats, lite mer tillbakadragen och Jesper Öhrn som spets. Denna rokad var inget som jag märkte av försvagade BoIS på något sätt, Isse gjorde en bra insats och Jesper Öhrn var nog i mitt tycke bäste BoISare på plan. Jesper tog in bollarna när det behövdes, var oerhört stark i att nickskarva bollen till medspelare som skapade farligheter i djupet flera gåner. Jesper är väl ingen "raket" i luftrummet, men han har en mycket fin timing som gör att han går upp i rätt tillfälle och vinner duellen.

Chansrik match.

Efter matchen satt jag i BoIS omklädningsrum och det diskuterades mellan spelarna huruvida de själva och TIF verkligen haft skarpa målchanser. Erik ville göra gällande att BoIS inte skapat så många heta chanser på mål, men jag hade inte den känslan från sidan av plan. Eftersom ångan låg tät och immade igen mina glasögon och jag numera får ha vit käpp utan glasögon, kunde jag inte läsa i mina noteringar på de lägen jag visste jag noterat, åt båda lagen. Men när jag nu går igenom dem kan jag konstatera att det inte saknades chanser, nåväl om de alla var på mål får jag väl ge Erik rätt i i så fall.

Jag hade noterat redan efter 2 min ett läge, förvisso inte på mål, för TIF strax utan för straffområdet, men skottet gick över. Och efter 6 min fick Erik själv chansen efter en frispark av Jim som friställer Erike, men TIF målvakt, Johan Karlsson, kom ut och räddade Eriks avslut.

Efter 10 min fick TIF en frispark mitt på BoIS planhalva och när jag såg vit nr 2, Emil Lund, lägga upp bollen, sa jag till "Pålle" som satt på läktaren bredvid mig, -"Se upp för nr 2 har ett bra tillslag, såg honom på uppvärmningen stå och slå "frisparkar" mot mål". "Pålle" svarade, - Ja jag vet, så jag har förvarnat laget. Och mycket riktig, det var en bra frispark som ven tätt utanför Daniels vänstra stolpe, men Danile hade nog tagit den för han var på plats. I 14 minuten noterade jag en farlig hörna för BoIS, bollen nickas undan av TIF men går till Isse som får på ett bra skott, dock utan resultat. 

Frilägesutvisning? 

I 17 minten var Isse åter inblandad i en situation som vid först läget kunde tolkas som en målchansutvisning, i synnerhet med BoIS ögon, men vid eftertanke tog domaren rätt beslut. Isse var på väg igenom strax utanför straffområdet,  spelade bollen förbi sin spelare när han krokades och domaren blåste frispark och varning på vit spelare. Målchansutvisning!!,  undrade jag först, men med tanke på att Isse när han spelat förbi bollen fick den bort från mål och därmed är det rätt att inte tolka det som en klar målchans, Rätt beslut av domaren. Den efterföljande frisparen blev det inget av.

0-1 till BoIS, David Axelsson 

I minut 24 bryter BoIS bollen och får en snabb omställning, Isse slår en fin boll till David som kommit in och ersatte Lucas som även han fått en känning av en sträckning. David får inte till avslutet riktigt och bollen går till hörna. Dock skulle David lite senare får chansen igen och då sätta dit 0-1. Målet föregicks av en fin nickskarv av Jesper Öhrn som friställer Olof Karlén, Olof drar mv, kommer lite ur vinkel lägger bollen på mål men den tar på en TIF spelare ut till David som tillsut kan sätta bollen i mål. En ledning som jag så långt tyckte var välförtjänt, BoIS hade ägt bollen mer och skapat fler och vassare lägen.

Efter målet tog TIF över lite och skapar ett par chanser, 36 min är en TIF spelare igenom men Daniel ute och rensar, inte bättre än att det tar på TIF spelaren och bollen går förbi Daniel och mot mål, dock precis utanför. I 38 min får TIF en bra chans, bollen sticks in mellan BoIs backlinje till nr 10 Felix Johansson, men Daniel är åter alert med och kommer ut och räddar skottet till hörna. På den efterföljande hörnan, lyckas inte BoIS försvaret räkna in alla TIF spelarna och nr 8, Simon Axelsson, får nicka in bollen i bortre delan av målområdet. Målet kom efter en lite starkare TIF period.

1-2 strax före pausvilan. 

I 43 minuten får BoIS en hörna, som först inte ser ut till att bli någon farlighet, men Jesper M, samlar upp bollen utanför straffområdet, kommer ner mot kanten och får in bollen farligt framför mål där den rensas undan till ny BoIS hörna av TIF försvaret. På denna hörnan går Jesper M upp och nickar till Anton som nicksarvar vidare till Erik som tillsut med en nick kan få bollen i mål, ledning 1-2 minuterna före pausvilan. Ett resultat i halvlek som var rättvist sett till bollinnehav och målchanser, men inte på något sätt en trygg övertygande ledning, för TIF var farliga i sina attacker.

2.a halvlek inledning lite avvaktande. 

2.a halvlek inleddes lite avvaktande av båda lagen, spelet böljade lite fram och tillbaka utan att något lag skapade något direkt grepp över händelserna. BoIs hade lite mer bollinehav. Under mitten av 2.a halvlek fortsatte det böljande spelet och det skapades lite chanser åt båda håll.  Tyvärr ( ska inte säga så förresten för det var trevligt träffa honom igen) klev en gammal TIF profil upp och satte sig på läktaren bredvid mig och jag missade att notera de chanser som skapades av båda lagen för en stund. Det jag noterat är att BoIS skapade en hel del hörnor, men måste kritisera Jim lite för det var för dålig kvalité på dessa. Långa höga ballonger, där Jesper M är den som startar längst utifrån hade behövt ta sats från Fyllinge för att tima rätt. Och mycket riktigt hade Dennis också noterat detta och beordrat annan hörnläggare, när jag pratatde med Dennis efter matchen.

Så mina noteringar på "heta"chanser börjar igen från den 81 min, då fick Olof till ett bra inlägg, David är där, går upp och gör rätt som nickar bollen ner i backen mot det håll mv kom ifrån, men tyvärr får inte riktig kraft i nicken så den kan räddas undan. En bra chans om jag trodde skulle resultera. Spelet fortsatte att bölja fram och tillbaka och i 82 min får TIF en dubbelhörna där Daniel är bra med och boxar undan den sista, där uppstod lite panik i BoIs försvaret och 1-2 ledningen började plötsligt kännas lite bräcklig. 

Straff, i 85 min. 

Så kommer jag då till den situatione i 85 min som blev lite omdiskuterad, dock utan några större protester ändå från BoIS spelarna vilket jag tycker är starkt. En TIF spelare är på väg igenom och Oscar C (tror jag det var) är på spelaren och "skaver", men han står upp och får en chans att avsluta som Daniel räddar varpå domaren blåser straff och varning på Oscar C.

(Jag är dock osäker på om domaren varnade Oscar C eftersom det i matchrrapporten på HFF anges Anton Norrblom, men jag har också noterat att Simon fick en varning i 1.a halvlek 31 min,  men i samma rapport anges Eri Lindberg fått en varning. Bör kanske kollas upp av ledningen i BoIS så inte fel spelare skrivits in i rapporten).

Oavsett tyckte jag först det var ett märkligt beslut av domaren, att blåsa straff efter första chansen, varna BoIS spelaren? Jag ville i så fall haft en målchansutvisning eftersom TIF spelaren missar läget. Jag frågade domaren, Ference Horvat, efter matchen och får förklarat -" Eftersom om detta hade hänt mitt ute på plan hade jag dragit tilbaka till första läget och dömt en frispark, varför ska jag då inte dömma straff när det sker i straffområdet? "-Ja men varför varning och inte målchansutvisning då, frågade jag?  -"Nej, därför att jag vill ge honom chansen till avslut precis som man gör ute på plan, även om han blir störd i första momentet, därför ingen målchansutvisning, bara varning. Hade jag blåst straff första läget hade det säkert protetsterats från TIF spelarna varför jag inte lät han få chansen avsluta när han var igenom.

Jag köper domarens förklaring i efterhand och tror han har stöd för den i regelboken/tolkningnarna av denna. Jag kan bara säga, det var väldigt ovanligt och mycket modigt dömt, där jag tror de flesta domare ( mig inkluderat) hade låtis spelet gå och nöjt mig med att ha gett en första fördel till TIF spelaren och chansen avsluta.

Hursomhelst, straffen räddade Daniel på ett utmärkt sätt och såg ut att kunna bli dagens matchhjälte för BoIS.

En match varar i 90 minuter. 

Om det var i glädjeruset efter den räddade straffen och som BoIS spelarna trodde att nu ordnar det sig, låter jag vara osagt. Dock var man lite ofokuserade för i matchen 89 min får TIF ett inkast mitt på BoIS planhalva, Bois missar totalt markeringen på TIF´s nr 9, Tom Stenberg, som får tid att utanför straffområdet ta emot bollen på inkastet och leverera ett skott mot mål som slinker in mellan händerna på Daniel. Onödigt att missa markeringen och surt för Daniel för det var ett skott, som där jag satt såg ut som han skulle tagit. Tyvärr är det ju så när en målvakt gör ett "misstag", straffar det oftast skoningslöst.  Men ingen skugga över honom, men chansen att bli stor matchhjälte försvann. 

Lägger man då till detta att BoIS dessförinnan i 88 minuten hade ett läge att stänga matchen så känns 2-2 som en förlust av 2 poäng såklart.  Lucas fick (hade lindats för sin skada och kommit in i spelet igen) ett ypperligt tillfälle att stänga matchen, får ett frilägge från halva motstådarens planhalva, blir jagad av nr 2 i TIF som lyckas komma ikapp den annars så vindsnabbe Lucas och chansen rann ut i intet för BoIS.

Utan att frånta nr 2 i TIF sin prestation men till Lucas försvar ska sägas att han säkert hämmades av sin sträckning och kanske inte vågade trampa på för fullt, för annars är jag säker på han lätt sprungit ifrån sin bevakare och i vart fall fått ett avslut på mål.

Sammanfattningsvis. 

BoIS gör åter en bra prestation men får inte resultatet med sig fullt ut. Det var en match som böljade lite fram och tillbaka. BoIs skapar chanser, men hade lite otur/oskicklighet att inte sätta dit dem.

I BoIS tycker jag att Jesper Öhrn var bäste spelare, duktig på att ta emot bollen, hålla i den i sin target roll, och fördela bollen till spelare som fyller på. Han har bra taiming i luftspelet där hans nickskarvar oftast hamnade rätt och skapade lägen för sina medspelare. Har tidigare tyckt att Olof Karlen skapat mycket och varit bra i de 2 tidigare matcher jag sett, idag lite blekare och inte samma fart att gå förbi sin spleare. Tyckte också att Olof i vissa lägen gick för långt in i banan för att söka deltagande i spelet, istället för att ha en utgångsposition längre ut på kanten för att sedan utmna antingen rakt ner eller in i banan och ge utrymme föör instick mellan försvararna. Nu stänger han dessa insticksmöjligheter när han själv tar en position längre in i banan

På mitten stred Anton och Simon förtjänstfullt, tillsmmans med Isse i en släpande roll, de märks kanske inte alltid mest men gör ett bra jobb. Försvaret spelade stabilt får dock ta på sig missen i markering på TIF 1-1.  Oscar Cronqvist klart bäst på sin position i försvaret, vågar mer och mer komma även i offensiva lägen. Jim något blek idag och har tidigare kritiserat han för kvalitén på hörnorna i andra halvlek. Daniel får också trots det snöpliga sista 2-2målet ett gott betyg, fortsätter att övertyga i sin utveckling i år och kunde som sagt blivit en stor matchhjälte. Överlag en bra prestation där jag tycker ingen BoIs spelare föll ur ramen.

Vill också ge ett gott betyg till domaren, Ferenc Horvat, en stabil och bra insats, visade mod och bra spelförståelse vi straffsituationen även om det i detta fall gick emot BoIS.

Mina tummar upp går till:

GillaGillaGillaGilla       Jesper Öhrn

GillaGillaGilla             Oscar Cronqvist

GillaGilla                    Övriga Spelare

Tack för att ni tog er tid!