10. maj, 2015

3-0 förlust i "åsderbyt" mot HIS.

Det var ett kylslaget vårväder med en kraftig vind i planens längdriktning som satte förutsättningarna när "åsderbyt" mellan HIS och BoIS skulle avgöras på lördagseftermiddagen. Vinden gjorde att lagen dominerade vars en halvlek sett till antalet målchanser. HIS hade den första och kunden ta ledningen i denna med 1-0 och det fanns bud på fler mål. I den 2.a tog BoIS över att skapa chanser, men lyckades inte spräcka HIS nolla trots massor av bra lägen. När HIS även lyckades utnyttja sina lägen i motvinden, och kunde öka ut sin ledning till 2-0 i inledningen av 2.a och i slutet fastställa resultatet till 3-0 blev det en svidande förlust mot grannen vid åskanten.

Motvinden problem för BoIS

BoIS hade större svårigheter att behärska den motvind lagen hade i vars en halvlek. Daniel i målet hade svårt att  få längd på sina insparkar i den svåra motvinden. Även om Daniel fick hjälp av Rasmus vid insparkarna nådde man knappt mer än till mitten på egen planhalva. Dett gjorde att HIS kunde stå ganska högt med laget i 1.a halvlek och sätta press på BoIS. Jag satt och efterlyste alternativ till att sätta igång spelet, istället för att envisas med att slå insparkar rätt upp i banan som HIS enkelt kunde ta hand om på mitten av BoIS planhalva. Jag tycker att när BoIs märkte dessa svårigheter på sina insparkar borde försökt tagit uppspel på sina ytterbackar alt. mittbackar längre nerifrån och rulla bollen på marken. Tyvärr visade ingen i backlinjen intresse av att gå ner och göra sig spelbar och jag vet inte om det inte ingick som ett alternativ i BoIS gameplan. I slutet av första halvlek flyttade man ner Jesper Örn och började då få lite grepp på mitten när JÖ kunde hålla i bollen längre ner i banan och starta anfall därifrån.

1. halvlek dominerades som sagt chansmässigt av HIS och skapade flertal fina lägen, BoIS hade svårare få fast bollen på HIS planhalva, farligaste lägena kom på högerkanten vid ett par tillfällen när Nicko och David kunde ta sig fram och slå in bollen. Saknade åter tydliga löpningar av BoIs forwards mot första respektive andra stolpen för att vara första och vinna bollen. Nu kunde HIS stå rätt och ta undan lägena till hörna. HIS kunde i matchens 23 min ta ledningen med 1-0 på en snyggt slagen frispark utanför BoIS straffområde. Bollen strök över muren och in i mål. Man fortsatte skapa farliga lägen och var närmare att gå till en halvtidsvila i ledning med både 2 och 3 mål än vad BoIS var att kvittera. BoIS lyckades dock lyfta upp spelet något i slutet av halvleken när Lucas byttes in och Jesper Örn tog steget ner på mittfältet.

Smart byte nära att resultera.

I 2.a halvlek märkte man att BoIS skulle få samma fördel av medvinden som HIS haft i den första. BoIS tog tag i taktpinnen direkt, pressade HIS högre upp i banan och skapade en annan press mot HIS målet än i 1.a. När man i matchen 48 min får ett bra frisparksläge gjorde man ett smart byte genom att sätta in "Isse" för att slå frisparken. Och det var nära att detta drag lyckats för Isse slog en bra frispark, tyvärr tråffade den ribban och målvakten kunde sedan styra ut bollen till hörna. Hörnan som följde blev också farlig och BoIs hade en farlig nick tätt utanför. Efter Isse slagit frisparken byttes han ut igen och jag gillade på det sätt man utnyttjade situationen. Eftersom man i dessa divisioner har "flygande byten" kan man utnyttja ex en spelare som sitter på bänken speciella skicklighet som i detta fallet att slå frisparkar eller huvudspel på hörnor genom att snabbt byta in en kort stund. Här borde fotbollen lära sig mer från ex. handbollen. Problemet är ju att det är svårare i divisioner högre upp där det inte är tillåtet med "flygande byten".

2-0 som en kalldusch.

BoIS hade i inledningnen av 2.a klart tagit grepp om händelserna, skapade lägen och det kom som en liten kalldusch när HIS i 51 min kunde öka på till 2-0 efter att BoIs slarvat och tappat bollen där Simon Olsson i HIS snabbt snodde åt sig bollen och kunde runda Daniel och rulla in 2-0.  BoIS fortsatte dock att skapa lägen, och Olof kom igång bra på sin kant och skapade gång på gång lägen på sin kant. I matchen 66 min kombinerade Olof, Isse och Jesper Örhn fint som slutade med ett tätt skott över. BoIS fortsatte skapa chanser och jag satt bara och väntade på när en reducering skulle komma. Men HIS målvakt spelade bra och räddade när hans försvarare inte kunde stoppa BoIsarna. I 70 min får Olof ett fint läge när han finatr bort sin försvarare i straffområdet, får till ett hyfsat skott men åter kunde målvakten rädda. Frustrationen över BoIS oförmåga att inte få dit bollen steg bland oss BoIS supporters på läktaren. Laget skapade chanser, men HIS försvaret spelade lugnt och metodiskt och drabbades aldrig av någon större panik, trots man var tillbakapressade. I 89 min hade Isse åter ett bra avslut med ett skott som målvakten får fingrarna på och tippar till hörna.

3-0 och spiken i .......     

I 85 min får HIS en frispark utanför straffområdet och HIs spelaren slår en riktigt lurig frispark vid yttersidan om muren som träffar ribbkrysset, där var det nära att HIS redan då släckt matchen. BoIS skulle få ett bra läge till när Jakob är igenom, men tyvärr väljer att passa istället för att själv avsluta. Där skulle Jakob varit mer osjälvisk och tagit eget avslut, nu rann läget bort. Och i matchens 89 min kunde så HIS slå sista spiken i BoIS kista, 3-0 och segern var ett faktum.

En måltjuv saknas.

Sett till målchanser så dominerade lagen vars en halvlek när man hade fördel av medvinden. Skillnaden var att HIS var skickligare att ta tillvara sina chanser och man behärskade också motvinden bättre än BoIS. Även om BoIS låg på bra i 2.a halvlek och skapade lägen blev HIS försvaret aldrig i panik utan var bra organiserade och hade en bra sista utpost i sin målvakt. 

BoIS hade åter svårt att sätta sina lägen, man saknar f.t. "måltjuven" som kan sätta de enkla bollarna. Vad som är en tröst i "bedrövelsen" är att man kommer till lägen, men man behöver sätta lägena också. Igår kändes det som man behövde skapa 100-tals lägen för att få dit den, när HIS var effektiva och satte 2 i 2.a halvlek på kanske totalt 4 heta lägen.

Jag efterlyste också alternativ till att sätta igång sitt eget spel, jag tyckte det var alldeles för lättläst och enkelspårigt att fortsätta slå insparkar rakt upp i den hårda motvinden. Att starta uppsplen på ytterbackar eller innerbackar kräver såklart att man vill ta ansvaret och starta spelet, igår var där ingen i BoIs som vågade bryta mönstret för att få till en förändring. Vet inte hellre såklart vilka direktiv spelarna fick från tränarna under 1.a halvlek när man märkte man inte lyckades få upp bollen, men jag tycker man borde varierat uppspelen mer och vågat bryta mönstret.

Åter igen tycker jag att Olof Karlen är den som tar initiativ och skapar något från sin kant när han får lägen. Framför allt i 2.a halvlek innan han blev lite trött och fick utgå,  vilket var synd för då var han på gång och skapade lägen för sig själv och sina lagkamrater. I övrigt ingen i BoIS som höjde sig över mångden precis, men tyckte Jack gjorde ett piggt och bra inhopp precis som Isse som försöker vara kreativ när han får bollen. 

Tummar upp.


GillaGillaGilla            Olof Karlén

GillaGilla                  Övriga