30. maj, 2015

FÖRSÖK FOKUSERA PÅ DET POSITIVA!

Ber om ursäkt, Erik!!

Vi var en trogen supporterskara som trotsat regn och hagelskurar för att se BoIS hemma mot Sperlingsholm. Under och efter matchen var vi precis som spelarna frustrerade över att bolluslingen inte ville i mål och att BoIS inte fick med sig några poäng från matchen. Jag får väl skylla på min egen frustration och en vinnarskalle precis lika stor som hos spelarna på plan,  men borde med min ålder och erfarenhet  såklart vetat bättre när jag direkt efter matchen tog en idiotiskt diskussion med Erik Lindberg. Jag ber inte om ursäkt för min synpunkt som sådan, den har jag rätt att ha och Erik har rätt att inte tycka som jag, självklart. Men jag borde vetat bättre än att framföra den direkt efter match till en trött besviken spelare som varit med och förlorat matchen. Då behöver man som spelare inte få höra en klumpigt framförd åsikt/synpunkt av en gubbe i keps som numera gör sina bästa matcher från bänken. Nu blev Erik bara ledsen och besviken på mig än om jag framfört min synpunkt vid ett senare tillfälle, när allt lagt sig och Erik och jag fått lite distans till matchen och vår frustration över utebliven vinst. Klumpigt och osmidigt gjort av mig och jag vill härmed framföra min ursäkt till Erik, hoppas du kan acceptera den? 

 

Se det positiva!


Ja det kan ju vara lätt att säga att man ska se det positiva kanske man kan tycka. Men som jag skrev just ovan, så är spelarna i BoIS fullt medvetna vad som låser sig just nu, bollen vill inte in i mål, så har det varit de senaste matcherna, bortsett från matchen mot Örnia. Så därför kommer jag inte referera matchen vad som skedde minut för mint, inte hellre göra några "bänkexpert analyser" om vad som inte fungerade och vad som borde gjort bättre och annorlunda. Nej,  utan jag vill försöka lyfta fram det som jag som åskådare/supporter tycker är positivt med BoIS spel och lag just nu, för det finns mycket positivt att lyfta fram och ta med sig.

  • Inställningen. Där tycker jag det finns inget att klaga på igår, jag såg inga ointresserade spelare, utan man anstränger sig och försöker verkligen, jobbade och slet efter bästa förmåga. Man manade på varandra hela matchen, inget gnällande på varandra utan en bra attityd matchen igenom. Poistivt!
  • Egna spelet.  Ja det är lätt att kanske börja känna osäkerhet i sitt egna spel när man inte får resultaten med sig. I matchen igår var det BoIS som var det spelförande laget och försökte spela sitt spel på det hala underlaget. Vågade hålla i bollen, rulla på marken, för det kan vara lätt i en match med vått underlag att börja lyfta långt, men BoIS försökte rulla runt på kanterna och man skapade åter tilräckligt många bra lägen för att vinna matchen. Man fick längre anfall på Sperlingsholm (SH) och kom både i en första och andra våg i flera bra anfall.   Positivt!
  • Skapar lägen. Jag hade varit mycket oroligare om man inte skapat lägen alls i matcherna,  för det gör man, men man har inte den medgången just nu där man gör de enkla målen ex. på en halvchans som kanske andra lag BoIS mött har gjort. Igår noterade jag mot SH att BoIS hade 8 kvalificerade chanser. Med en normal "hit rate" på 20-25%, mål på var 4- 5 chans, hade utdelningen varit 2-3 mål. Så länge man skapar många lägen är chansen man gör mål givetvis större, det gäller ha tålamod. Positivt!
  • Inget har lag lyckats spela ut BoIS! Jag tycker i stort sett alla vårens matcher att inget lag kunnat "spela ut" BoIS. Inte ens favoriterna Harplinge som kom från en högre division spelade ut BoIS. Man har i alla matcher varit med och gett sig chansen. Positivt!
  • Utvecklining av laget. Det är lätt att stirra sig blind på bara resultaten, vad jag tycker är positivt är både lagets och enskilda spelares individuella utveckling. Bois har som lag utvecklat sitt eget spel, man försöker bygga spelet bakifrån, rulla bollen på marken, inget tjongande i panik utan börjar mer och mer våga spela sig ur trängda lägen också. Igår såg jag att man försökte vinna kampen om främst första stolpen i motståndarboxen. Det finns saker man måste och ska förbättra, men det finns det hos Barcelona också, så inget konstigt med det. Laget har utvecklats sitt spel, och "Pålle Dennis och övriga ledare runt lagetkommer att utveckla det ännu mer så länge viljan hos spelarna finns att lägga ner jobbet som krävs på träningar och matcher, och den viljan är jag övertygad finns. Positivt!  
  • Utveckling enskilda spelare. Jag har efter matcher i andra inlägg här på Bloggen kunnat framföra synpunkter, (vara kritisk en del skulle säga), till vissa av de yngre spelarnas i laget. Jag har givetvis inte sagt det i syftet att vara elak och dum utan försöka väcka dem och få de att tänka till, om de nu velat läsa och ta till sig en synpunkt från en "gubbe i keps". Det har varit riktat mot spelare som jag ex. tycker varit för tysta, inte vågat kliva fram och ta för sig när chansen ges.  Därför är det så härligt att se framför allt de yngre spelarna nu utvecklats och börjar ta för sig. Inte för att jag ska ta äran åt mig för detta, utan det är nog mer "Pålles, Dennis och övriga ledares förtjänst att man tjatat på träningar och matcher. Men låt mig ändå i min enfald tro  att de kanske tagit till sig lite av vad "gubben i keps" skrivit, det stärker mitt ego om inte annat. Jag tänker främst på målvakten Daniel E, i försvaret Nicholas, Oscar C, och Daniel L. Den sistnämnde var igår bäste BoISare tycker jag. Igår hörde jag Daniel L flera gånger ropa på sina medspelare och vilja ha bollen, i både enkla och svåra lägen, där han tidigare varit tyst och nästan bett att bollen inte skulle spelas till honom. Nu ser jag en spelare som vill vara aktiv, ta för sig, vill ha boll och löser svårare och svårare situationer. Han ser också rappare ut i steget och starkare i närkampspelet.  Daniel L huvudspel var igår också mycket bra, både defensivt och offensivt på hörnor och frisparkar. Oscar C och "Nicko" har utvecklat sitt backspel där man deltar mer framåt och fyller på i anfallspelet. Daniel E har utvecklats sitt målvaktspel, är riktigt stark i 1-! situationer där han oftast kommer ut rätt och skapar övertag på motståndare. Daniels straffräddning igår, ja det var väl 2 eller 3.e straffen Daniel kniper i år träningsmatcher inkluderat. Det är bara att ta med sig att man har en målvakt som har övertag när man hamnar i en sådan situation, poitivt. Såg igår också en Oscar N som jag tycker match för match blir bättre och bättre i rollen som targetplayer. Bättre på att suga in bollen, täcka och hålla bort sin spelare hålla i den utan att tappa den direkt och lägga tillbaka bollen till mf så man får upp laget och så bollen kan sättas på spelare som sprungit på djupet. Oscar N har ett starkt huvudspel men tog också igår kampen ordentligt att vilja vara först in och före sin försvarare på första stolpen, positivt. Igår spelade inte Oscar Karlén, men är också en spelare som jag gått från klarhet till klarhet. Det händer oftast något när han får bollen i matcherna. Även om jag nu bara nämnt vissa spelare ovan innebär det inte att jag tycker övriga inte utvecklats, ABSOLUT INTE! Men det är kanske främst dessa yngre spelare jag som "gubbe i keps" gnällt på och velat skulle ta chansen som nu börjar göra det. Positivt! 
  • Jämnheten konkurrensen i laget. En stor tillgång BoIS har är den vassa konkurrensen i laget. Jag skulle nog vilja påstå att BoIS kan ha en av seriens bästa avbytarbänkar eller 15-17 mannatrupp. Igår kunde man göra flera byten för att få in nya fräscha spelare, Isse, Micke som båda kommer in och är nära att avgöra matchen i ett tidigare läge båda två. Att kunna byta in 2-3 spelare i en match sutan att tappa slagstyrka är en tillgång. Ju längre serien lider och ksador och avstängningar kommer kommer det att bli avgörande. "Abbe" var tillbaka i truppen, kanske något match ovan, men fightades och gav allt. Jesper M är också på väg tillbaka från skada så konkurrensen kommer framöver inte bli mindre, utan innebär att alla måste vara på tå om man vill vara med och ta en plats i matchtruppen. Positivt!

Det finns som jag skrev tidigare självklart saker att förbättra och bli ännu bättre på, och det är väl tur, för om man hade konstaterat att det inte finns någon utveckling i laget tycker jag det varit tråkigt. Jag är övertygad om att BoIS fortsätter utvecklas och att målskyttet lossnar. Man har spelare och ledare som varje vecka jobbar hårt på träningar och matcher och gemensamt kommer man att hitta nycklarna till ett framgångsrikt nätrassel. Det gäller nu bara ha tålamod, fortsätta tro på det man gjort så här långt och jobba med att korrigera vissa saker.

Till slut........

Med tanke på utveckling av spelare och förbättringar så är det är givetsvis inte lätt att som 1.a - 2.a  års senior komma in i laget och börja dominera. Men om det är en sanning eller myt vet jag inte men det sägs i andra sammanhang, i skola, på jobb och hemma inte minst, att unga killar/tjejer 16-18 år inte är rädda ta plats och ta för sig jämfört med vad kanske min generation var. Så varför skulle det vara svårare på en fotbolls plan?

Patrik Andersson, tidigare MFF, Barcelona, Bayern Munchen m.fl klubbar och mångårig lagkapten i landslaget var inte mer än 18 år när han 1989 debuterade i MFF´s A-lag. Det tog inte många matcher förrän han satte de äldre meriterade spelarna på plats och dirigerade och tog för sig som han inte gjort annat. Så det är tillåtet att som ung fotbollspelare ta för sig och jag tycker det är härligt att de yngre nu börjar göra så i laget. Det kommer att lyfta de "äldre meriterade" spelarna till att prestera ännu bättre, för vem vill bli satt på plats av en "ung spoling"? LerMed den dynamiken kommer hela laget att bli ännu bättre, träning för träning, match för match. 

Det kan kännas frustrerande just nu som spelare och inte minst supporter när resultaten trots bra prestationer och spel utiblivit. Men om vi vill finns så mycket positivt att lyfta fram så om det går ska vi inte grotta ner oss för mycket i det negativa. Nej, vi får lyfta blicken, se framåt mot nästa match för det negativa som hänt kan vi inte påverka och göra ogjort ändå. Se positivt och fokusera på nästa match.

Jag kommeri alla fall vara där på nästa match, hej och tack för ni tog er tid.

Gubben i Keps!